Met aromatherapie worden essentiële oliën gebruikt ter bevordering van de gezondheid. De oliën zijn afkomstig van heilzame planten en kruiden en hebben allemaal hun eigen specifieke kwaliteiten. De therapeutische eigenschappen van de oliën hebben invloed op het menselijk lichaam, zowel fysiek als psychisch.

Het woord aromatherapie kan misleidend zijn, omdat het misschien lijkt dat het uitsluitend via het reukorgaan werkt. Dit is niet het geval. De essentiële oliën worden via de huid opgenomen en komen terecht in de bloedbaan. Op die manier hebben essentiële oliën hun uitwerking op het gehele lichaam en alle organen. Dat dit zo is, kan gedemonstreerd worden door en knoflookteentje op de zool van de voet te wrijven; de essentiële olie wordt door de bloedbaan opgenomen en even later kan de smaak van de knoflook in de mond geproefd worden! Essentiële oliën worden langzaam opgenomen door het lichaam. Dit proces kan wel 24 tot 36 uur duren. De moleculen van essentiële oliën worden via de longblaasjes in de longen opgenomen door het bloed. Het bloed wordt via de bloedsomloop naar het hart vervoerd en door het hele lichaam getransporteerd.

Aromatherapie kan op verschillende manieren worden toegepast. Denk hierbij aan het inzetten bij een massage, als prikkeltherapie met behulp van wrijfolie, voetenbaden en verdamping.